3 Ağustos 2019 Cumartesi

Starbucks’ın Vergiden Kaçınma Stratejisi

Starbucks Corp. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya kavrulmuş kahve çekirdekleri ve benzeri ürünleri satan Starbucks Manufacturing Company adında bir imalat şirketi olarak Hollanda’da kurulmuştur. Starbucks ayrıca İsviçre’de kahve çekirdeklerini dünyanın çeşitli ülkelerinden satın alarak Starbucks Manufacturing’e epey yüksek fiyatlardan satan Starbucks Trade Company ve İngiltere’de kahve ürünlerinin geliştirilmesinde uzmanlaşma sağlamak amacıyla Alki Company adlı şirketi kurmuştur. Alki Company, bahsedilen işlemler nedeniyle Starbucks Manufacturing’den yüksek royalti bedelleri almaktadır.



Hollanda’da vergi yükümlülüğünün minimize edilmesini amaçlayan yukarıdaki işlemler neticesinde, Hollanda’daki Starbucks Manufacturing’in kazancı çok düşük bir seviyeye gerilemiştir. Avrupa Komisyonunca, İsviçre’deki Starbucks Trade’den satın alınan yeşil kahve çekirdeklerinin fiyatlarının piyasadaki emsal fiyatlara kıyasla çok yüksek olduğu ve Starbucks Manufacturing’in şirketlerarası transfer fiyatlandırması müessesesini kazancını Hollanda’dan İsviçre’ye aktarmak için kullandığı iddia edilmiştir.

Ayrıca komisyonca Alki Company tarafından alınan royalti ücretlerinin de benzer kahve ürünlerini geliştirme kuruluşları ile kıyaslandığında orantısız olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak Avrupa Komisyonu 2008 yılından beri sürdürdüğü tüm bu işlemleri nedeniyle Starbucks Manufacturing’e 21 Ekim 2015’de 30 milyon €’luk bir vergi cezası uygulamıştır. Bu ihtilaf halen Avrupa Adalet Divanı’nda temyiz aşamasındadır.



Yukarıdaki içerik Vergi Dünyası dergisinin 2019 yılı Temmuz sayısındaki "Çokuluslu Şirketlerin Uluslararası Vergileme Stratejileri" konulu makaleden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder